Українські прізвища, які давали лише тим, хто любив багато їсти: перевірте своє у списку

Кадр із м/ф "Жив був пес"

Багато українських прізвищ тісно пов’язані зі смачною їжею

Українські прізвища — це цілий світ, який може розповісти про своїх носіїв. Дослідження мовознавця Юліана Редька у працях “Сучасні українські прізвища” підтверджує, що часто вони можуть вказувати на любов до конкретних страв або продуктів. Якщо у вашій родині є “смачне” прізвище, це може бути не випадковим, пише Телеграф.

Також читайте: Назвали українські прізвища, які не мають закордонних аналогів: перевірте своє у списку

Смачні прізвища в Україні

Згідно з даними Редька, до переліку “смачних” прізвищ можна віднести:

  • Борщ;
  • Юшка;
  • Масло;
  • Булка;
  • Молоко;
  • Варениця;
  • Сало;
  • Малай.

Ці прізвища свідчать про те, що їхні носії, можливо, мали приємні спогади, пов’язані з кулінарними традиціями.

Історичні корені

Редько також зауважує, що у давнину особливі прізвиська могли отримувати не лише за їжу, але й за любов до неї. Сучасні прізвища, такі як Жируха, Лакомий, Скороїд, Напха, Смакула і Ласий, вказують на надмірну пристрасть до їжі. Часом особливу увагу заслуговували й фізичні характеристики, адже якщо хтось мав великий живіт, його могли звати Пузач, Жовтобрюх, Череватий, Трипуз, Брюхань або Черевуха.

Що це означає для нас?

Виявлення подібних прізвищ може спонукати вас до вивчення родинної історії та традицій. Як бачимо, всередині кожного прізвища може ховатися унікальний досвід, що передавався з покоління в покоління.

Це цікаво: Українські прізвища, які вказують на інші національності: перевірте своє у списку

Тож, якщо ви ще не перевірили своє прізвище, можливо, тепер саме час дізнатися, чи є ви одним із тих, хто може похвалитися “смачним” родовим іменем!

 

Читайте також