Нові дослідження: скільки алкоголю на тиждень збільшує ризик раку та хвороб серця
Канадські вчені нещодавно оприлюднили оновлені рекомендації щодо вживання алкоголю після аналізу нових досліджень, які демонструють, що навіть помірна кількість спиртного — від 3 до 6 стандартних порцій на тиждень — може призвести до підвищеного ризику онкологічних захворювань.
Головні висновки останніх досліджень
- Кожен додатковий напій на тиждень асоціюється з вищими показниками інсультів, захворювань серця та ризиком розвитку щонайменше семи видів раку — серед них колоректальний та рак молочної залози.
- Алкоголь також вважається одним із ключових факторів, що сприяють розвитку серцево-судинних патологій і уражень печінки.
Що радить NHS Великобританії
Національна служба охорони здоров’я Великої Британії (NHS) рекомендує не перевищувати:
- 6 унцій вина (приблизно 170 мл) або
- 6 пінт пива з вмістом алкоголю 4%
…за тиждень, причому краще розподілити цю норму на три дні.
Що таке «стандартний напій»
За визначенням, одна стандартна порція містить:
- 12 унцій пива або сидру (5% алкоголю)
- 5 унцій вина (12% алкоголю)
- 1,5 унції міцного спиртного (40% алкоголю)
Ризики залежно від обсягу споживання
- Низький ризик онкології спостерігався у тих, хто вживав не більше 2 стандартних напоїв на тиждень.
- Помірний — при 3–6 порціях.
- Високий — при 7 і більше стандартних напоях за тиждень.
Численні дослідники застерігають: здоров’я не варто піддавати необґрунтованому ризику заради розваг. Дотримання фахових рекомендацій допомагає мінімізувати небезпеку та зберегти якість життя.
Зверніть увагу
Нагадаємо, що ця інформація є довідковою і не може бути заміною рекомендаціями лікаря. YSTNews не несе відповідальності за будь-які діагнози, які читач може поставити, ґрунтуючись на матеріалах сайту. Також повідомляємо, що YSTNews не відповідальна за зміст сторонніх ресурсів, посилання на які є в цій статті. Якщо у вас є питання щодо вашого здоров’я, обов’язково зверніться до лікаря.