фото - freepik
Експерти з Пенсільванського університету в США нещодавно поділилися науково обґрунтованими порадами щодо приготування ідеальної кави вдома. Їхні рекомендації ґрунтуються на дослідженнях, які допомагають досягти найкращого смаку та аромату напою.
Дослідження опубліковано у Physics of Fluids.
Так, американські фізики з’ясували, як зробити каву міцнішою, не витрачаючи більше зерен.
Виявляється, секрет криється в техніці заварювання: при використанні ручного методу pour-over важливо лити воду з якомога більшої висоти, але при цьому зберігати стабільний, безперервний струмінь.
В досліджені сказано, що при традиційному заварюванні кави водяний потік може нерівномірно розподілятися через мелений кавовий порошок, що призводить до неповної екстракції.
А от спрямований та сильний струмінь води створює у шарі меленої кави ефект “лавини” – рідина проникає глибше і краще перемішує суміш. Це посилює екстракцію, робить смак більш насиченим і дозволяє використовувати менше зерен. Найкраще для цього підходить спеціальний чайник з вузьким носиком, який дозволяє точно керувати струменем.
При цьому тонкі краплі, навпаки, дають слабкий та менш ароматний напій.
Для свого експерименту вчені з Пенсільванського університету використовували прозору воронку та лазер, щоб простежити за рухом води та зрозуміти, як саме вона взаємодіє з кавовими частинками.
До речі, автори дослідження також радять використовувати середній помел кави, попередньо промивати паперовий фільтр гарячою водою та брати чисту джерельну воду.
Інші поради:
Цей підхід може бути корисним для любителів кави, які прагнуть покращити якість свого напою без значних витрат.
Незважаючи на інноваційність ідеї, відвідування ресторану Sem Igual буде безкоштовним.
Розробка вже викликає зацікавлення серед екологів та підприємців.
На Миколаївщині виявили унікальну античну посудину у вигляді жіночої голови.
З настанням спекотних днів користувачам смартфонів варто бути обережнішими.
Стало відомо, що зміна клімату сприяє поширенню небезпечного грибка Aspergillus.
Вчені довели, що люди з домінуючою лівою рукою частіше досягають вершини корпоративної ієрархії та стають…