Мінімум зерен, максимум смаку: вчені розповіли, як приготувати ідеальну каву

фото - freepik

Експерти з Пенсільванського університету в США нещодавно поділилися науково обґрунтованими порадами щодо приготування ідеальної кави вдома. Їхні рекомендації ґрунтуються на дослідженнях, які допомагають досягти найкращого смаку та аромату напою.

Дослідження опубліковано у Physics of Fluids.

Так, американські фізики з’ясували, як зробити каву міцнішою, не витрачаючи більше зерен.

Виявляється, секрет криється в техніці заварювання: при використанні ручного методу pour-over важливо лити воду з якомога більшої висоти, але при цьому зберігати стабільний, безперервний струмінь.

В досліджені сказано, що при традиційному заварюванні кави водяний потік може нерівномірно розподілятися через мелений кавовий порошок, що призводить до неповної екстракції.

А от спрямований та сильний струмінь води створює у шарі меленої кави ефект “лавини” – рідина проникає глибше і краще перемішує суміш. Це посилює екстракцію, робить смак більш насиченим і дозволяє використовувати менше зерен. Найкраще для цього підходить спеціальний чайник з вузьким носиком, який дозволяє точно керувати струменем.

При цьому тонкі краплі, навпаки, дають слабкий та менш ароматний напій.

Для свого експерименту вчені з Пенсільванського університету використовували прозору воронку та лазер, щоб простежити за рухом води та зрозуміти, як саме вона взаємодіє з кавовими частинками.

До речі, автори дослідження також радять використовувати середній помел кави, попередньо промивати паперовий фільтр гарячою водою та брати чисту джерельну воду.

Інші поради:

  • контролюйте температуру води: оптимальна температура для екстракції кави становить 90–94°C;
  • експериментуйте з часом заварювання: залежно від методу приготування, час може варіюватися від 2 до 5 хвилин.

Цей підхід може бути корисним для любителів кави, які прагнуть покращити якість свого напою без значних витрат.

Читайте також