Мінімум зерен, максимум смаку: вчені розповіли, як приготувати ідеальну каву
Експерти з Пенсільванського університету в США нещодавно поділилися науково обґрунтованими порадами щодо приготування ідеальної кави вдома. Їхні рекомендації ґрунтуються на дослідженнях, які допомагають досягти найкращого смаку та аромату напою.
Дослідження опубліковано у Physics of Fluids.
Так, американські фізики з’ясували, як зробити каву міцнішою, не витрачаючи більше зерен.
Виявляється, секрет криється в техніці заварювання: при використанні ручного методу pour-over важливо лити воду з якомога більшої висоти, але при цьому зберігати стабільний, безперервний струмінь.
В досліджені сказано, що при традиційному заварюванні кави водяний потік може нерівномірно розподілятися через мелений кавовий порошок, що призводить до неповної екстракції.
А от спрямований та сильний струмінь води створює у шарі меленої кави ефект “лавини” – рідина проникає глибше і краще перемішує суміш. Це посилює екстракцію, робить смак більш насиченим і дозволяє використовувати менше зерен. Найкраще для цього підходить спеціальний чайник з вузьким носиком, який дозволяє точно керувати струменем.
При цьому тонкі краплі, навпаки, дають слабкий та менш ароматний напій.
Для свого експерименту вчені з Пенсільванського університету використовували прозору воронку та лазер, щоб простежити за рухом води та зрозуміти, як саме вона взаємодіє з кавовими частинками.
До речі, автори дослідження також радять використовувати середній помел кави, попередньо промивати паперовий фільтр гарячою водою та брати чисту джерельну воду.
Інші поради:
- контролюйте температуру води: оптимальна температура для екстракції кави становить 90–94°C;
- експериментуйте з часом заварювання: залежно від методу приготування, час може варіюватися від 2 до 5 хвилин.
Цей підхід може бути корисним для любителів кави, які прагнуть покращити якість свого напою без значних витрат.