Коли краще пити каву: науковці назвали ідеальний час для першої чашки
Згідно з новим дослідженням, міцна чорна кава, яка здатна розбудити вас після поганого нічного сну, може негативно вплинути на контроль рівня цукру в крові. Це висновок вчених з Центру харчування, фізичних вправ і метаболізму університету Бата у Великобританії, які вивчали вплив порушення сну і ранкового споживання кави на різні метаболічні маркери.
Читайте також: Вчені назвали неочікувані переваги від життя з котами
Важливі результати дослідження
У статті в British Journal of Nutrition науковці показують, що, хоча одна погана ніч сну має обмежений вплив на наш метаболізм, вживання кави як способу підбадьорити себе може негативно позначитися на контролі рівня глюкози (цукру) в крові. Враховуючи важливість підтримки стабільного рівня цукру для зниження ризику діабету та серцевих захворювань, результати можуть мати «далекосяжні» наслідки для здоров’я, особливо з огляду на глобальну популярність кави.
Коли краще пити каву?
Таким чином, це нове дослідження свідчить про те, що звичайний спосіб – пити каву після поганого нічного сну – може допомогти справитися зі сонливістю, але може також створити інші проблеми, обмежуючи здатність вашого організму засвоювати цукор з сніданку.
Вчені рекомендують спочатку поїсти, а вже потім випити каву, якщо ви все ще відчуваєте потребу в додатковій енергії. Цей підхід може суттєво вплинути на ваше здоров’я.
Коментарі професора Джеймса Беттса
Професор Джеймс Беттс, співдиректор центру харчування, фізичних вправ і метаболізму університету Бата, який керував дослідженням, зазначив: «Ми знаємо, що майже половина з нас прокидається вранці і, перш ніж щось робити, п’є каву. Інтуїтивно зрозуміло, що чим сильніше ми втомлюємося, тим міцніша кава. Це дослідження є важливим і має далекосяжні наслідки для здоров’я, оскільки до цього часу ми мали обмежені знання про те, як це впливає на наше тіло, зокрема, на наш метаболізм і рівень цукру в крові».
Також цікаво: Виявляється, що надмірна гігієна має негативний вплив на імунітет
Отже, перед тим як зробити перший ковток кави, можливо, варто задуматися над своїм сніданком. Збалансований підхід може сприяти кращому контролю рівня цукру в крові і, в кінцевому рахунку, покращити загальний стан здоров’я.