Відкриття з гробниці фараона, яке змінює уявлення про харчі: який насправді термін придатності меду

Фото - freepik

Вчені з’ясували, що нетлінним скарбом фараонів свого часу був мед. Ще б пак, під час досліджень у Єгипті, Греції та Грузії археологи виявили посудини з медом, вік яких сягає понад 3000 років. І — що найвражаюче — цей мед залишився їстівним.

Своє дослідження всіх опублікованих фактів про терміни придатності меду зібрало видання YSTNews.

Читайте також: Янтар віком 115 млн років зберіг відбиток давнього стихійного лиха: про що йдеться

Так, численні археологічні відкриття вкотре підтверджують унікальні властивості меду – одного з найдавніших продуктів людства.

Наприклад, одним із найгучніших прикладів стало відкриття 1922 року. Саме тоді британський археолог Говард Картер під час розкопок у Долині царів знайшов серед численних скарбів герметично закриті посудини з медом, якому було понад 3 000 років. Вчених вразило те, що попри вік, мед не зіпсувався — він зберіг свою густу консистенцію, золотистий колір та навіть аромат. Пізніше вчені підтвердили: мед залишався хімічно стабільним і цілком придатним до споживання.

Схожі артефакти було знайдено також у давньогрецьких похованнях та грузинських курганах бронзової доби. Так, вражаюча знахідка була зроблена в Грузії, де археологи виявили глиняні глечики з медом віком понад 5 000 років. І хоч мед частково кристалізувався, але проведені хімічні аналізи довели, що його склад залишився стабільним, і продукт не став токсичним чи небезпечним.

У чому секрет “вічного” терміну придатності меду

Фахівці пояснюють, що унікальна хімічна структура меду, низький вміст води та висока кислотність створюють середовище, несприятливе для розвитку бактерій, грибків та інших мікроорганізмів. Крім того, в меді міститься перекис водню — природний антисептик.

Саме завдяки цим властивостям мед є єдиним харчовим продуктом, який майже не псується за правильних умов зберігання.

«Мед є справжнім дивом природи. За відсутності вологи та при зберіганні в закритому посуді він може зберігати свої властивості тисячі років», — каже харчовий технолог сучасності Ірина Коваль.

До речі, на сьогоднішній день, розуміючи антибактеріальні властивості меду, його активно застосовують не лише в харчуванні, а й у медицині та косметології. У поєднанні з травами мед використовують як природний консервант і лікувальний засіб.

Читайте також: Гігантський астероїд ризикує перетнути критичну межу наближення до Землі: в NASA вирахували час небезпеки

Водночас дослідники наголошують: хоча мед може зберігатися десятиліттями, варто дотримуватися елементарних правил зберігання – тримати його в герметично закритій тарі, у темному, прохолодному місці без надлишкової вологості.

Читайте також