Науковці розкрили секрети харчування бідних селян у середньовіччі

Нещодавно археологи провели цікаве дослідження, яке викликало неабиякий інтерес у наукових колах. Вони з’ясували, що дієта селян у середньовіччі була набагато здоровішою, ніж у наш час. Відомості про харчування отримані з залишків 500-річного глиняного посуду, в якому знайшли сліди м’яса, листових овочів і сиру.

Чим харчувалися англійські селяни?

Згідно з дослідженнями, англійські селяни в середні віки вживали різноманітні страви, включаючи м’ясні рагу, листові овочі та молочні продукти. Виявляється, їх раціон був більш корисним, ніж більшість сучасних дієт. Вони зазвичай вечеряли з хлібом, а також споживали так зване «біле м’ясо», під яким селяни розуміли різні сири та масло.

Хоча бідні селяни не могли дозволити собі делікатеси на кшталт риби, наявність вівса та ячменю свідчить про те, що вуглеводи у вигляді хліба були доступні у їхньому раціоні.

Методи аналізу

Для вивчення харчових звичок селян вчені з Брістольського університету використовували хімічні та ізотопні методи. Вони проаналізували приготування їжі в глиняних горщиках, аби знайти докази вмісту їх раціону. Фахівці виявили ліпіди, жири, олії та натуральні воски, присутні у кераміці.

Результати дослідження доводять, що дієта селян була досить збалансованою, що забезпечувало їм адекватне харчування в умовах того часу. Доктор Джулі Данн, одна з дослідниць, зазначила:

“У середньовічного селянина була здорова дієта. Це, безумовно, набагато корисніше, ніж раціон оброблених продуктів, які багато хто з нас їдять сьогодні. Тушковане м’ясо (яловичина і баранина) з листовими овочами (капуста, цибуля-порей) забезпечувало б білком і клітковиною, а молочні продукти (масло і “зелені” сири) також постачали важливі живильні речовини.”

Ці виявлення ставлять багато сучасних уявлень про харчування під сумнів, а також показують, що навіть у важкі часи середньовіччя люди могли дотримуватись раціону, багатого на корисні нутрієнти.

 

Джерело medicalanswers.com.ua
Читайте також