Categories: Наука

Науковці попереджають, що чайні пакетики несуть загрозу здоров’ю людини

Не так давно, нові дослідження виявили, що чайні пакетики можуть стати потенційним джерелом небезпечного забруднення мікро- та нанопластиком. Вчені з Кафедри генетики та мікробіології Барселонського університету провели серію експериментів, які продемонстрували, що при замочуванні пакетиків у гарячій воді вивільняється значна кількість частинок пластика.

Читайте також: Магнітні бурі з 6 по 10 січня: скільки днів буде «штормити»

Про це повідомляє видання Interesting Engineering. Викликавши тривогу серед спеціалістів, результати дослідження показали, що чайні пакетики, виготовлені з поліпропілену, нейлону-6 та целюлози, можуть виділяти від 8 мільйонів до 1,2 мільярда частинок на мілілітр води. Ці цифри вражають і відкривають нову сторінку в вивченні побутового забруднення.

Дослідниця Альба Гарсія підкреслила, що нові методи дослідження є надзвичайно важливими для глибшого розуміння впливу мікропластику на здоров’я людини. Вперше вчені прокладали шлях досліджень, які показують, як ці частинки взаємодіють з клітинами кишківника. Результати експериментів виявили, що клітини, які продукують слиз, поглинають найбільше мікро- і нанопластика. І, що надзвичайно тривожно, ці частинки навіть проникають у ядро клітини, де зберігається генетичний матеріал.

За словами дослідників, “Це відкриття підкреслює ключову роль кишкового слизу у поглинанні цих забруднюючих речовин і вимагає додаткових досліджень довгострокових наслідків для здоров’я від впливу мікропластику”. Керівництво проекту наголошує на важливості створення стандартизованих методів тестування для оцінки забруднення пластиковими матеріалами, що контактують з їжею.

Експерти закликають до розробки нормативних актів, які б зменшили рівень пластикового забруднення в харчових продуктах, щоб захистити громадське здоров’я. У ситуації, коли попит на зручні та готові до споживання продукти зростає, це питання стає все більш актуальним.

Таким чином, велика кількість досліджень відкриває нові горизонти для розуміння небезпек, що приховуються в звичних речах, та підкреслює важливість усвідомленого споживання продуктів, які ми регулярно вживаємо.

 

Aleksandr V.

Recent Posts

Революція в біотехнологіях: павуки отримали штучно ген, що додає шовку червоне світіння

В результаті генної модифікації павуки почали виробляти шовк із червоною флуоресценцією.

4 години ago

Google позбавилась від 47 вразливостей в Android: про що йдеться

Google усунула небезпечну вразливість у Android, яку вже використовували хакери.

6 години ago

Не все, що рухається, бачить людина: вчені з’ясували, чому деякі об’єкти “зникають” з поля зору

Дане відкриття підкреслило, як складно і тонко налаштоване зорове сприйняття людини, і як важливо розуміти…

7 години ago

Київстар, Vodafone та Lifecell: найдешевші тарифи, які можна підключити в травні 2025 року для економії

У 2025 році мобільні оператори в Україні підвищили ціни на свої тарифи, однак на ринку…

9 години ago

Нове слово в бойових технологіях: представлено дрон-камікадзе, який працює без GPS та прямого управління

На оборонній виставці DEFEA 2025 в Афінах грецька компанія Miltech Hellas представила революційну розробку —…

10 години ago

Вчені визначили критичний термін, який людина може прожити без їжі

Експерти вважають, що якщо у вас є доступ до води, ви можете прожити два-три місяці…

11 години ago