Процес запам’ятовування інформації стає більш ефективним на порожній шлунок. Висновки зроблені вченими з США, що представляють Університет Південної Каліфорнії, пише zdorovia.com.ua.
Гормон пам’яті, відомий як грелін, був відкритий ще в 1990 році. Цей гормон синтезується в шлунку і кишечнику, після чого потрапляє в гіпофіз. Виявляється, він здатний впливати на пам’ять, використовуючи кишкове відгалуження блукаючого нерва. Цікаво, що почуття голоду і насичення можуть регулювати складні нейронні механізми, пов’язані із запам’ятовуванням.
У рамках дослідження вчені робили лабораторним мишам ін’єкції греліну, що призводило до збільшення ваги. При цьому до мозку надходили сигнали про травлення і загальний стан кишечника, що демонструє його зв’язок із запам’ятовуванням інформації.
Гризунам провели тест на епізодичну пам’ять. Варто зазначити, що під час вироблення та концентрації гормону пам’яті ефективність запам’ятовування у тварин суттєво покращилася, а процес засвоєння нової інформації відбувався набагато швидше.
Ці результати відкривають нові перспективи для розуміння механізмів, що лежать в основі пам’яті, і можуть бути корисними для пошуку нових підходів до лікування розладів пам’яті у людей.
Мало хто знає, але найбагатшим українцем в історії був не сучасний олігарх із телевізійних екранів,…
Сьогодні, 23 червня 2025 року, геомагнітна активність на Землі залишається на низькому рівні з K-індексом…
Київ не одразу був приречений стати столицею Давньої Русі — претендентів на цю роль було…
Дізнайтеся про 8 інноваційних функцій iOS 26, доступних лише на нових iPhone, та як штучний…
В Україні, на Харківщині, вже одного разу проводили ядерний вибух — щоправда, під грифом абсолютної…
Якщо льодовики продовжать стрімко танути, рівень Світового океану до кінця століття може зрости на 45–82…