Процес запам’ятовування інформації стає більш ефективним на порожній шлунок. Висновки зроблені вченими з США, що представляють Університет Південної Каліфорнії, пише zdorovia.com.ua.
Гормон пам’яті, відомий як грелін, був відкритий ще в 1990 році. Цей гормон синтезується в шлунку і кишечнику, після чого потрапляє в гіпофіз. Виявляється, він здатний впливати на пам’ять, використовуючи кишкове відгалуження блукаючого нерва. Цікаво, що почуття голоду і насичення можуть регулювати складні нейронні механізми, пов’язані із запам’ятовуванням.
У рамках дослідження вчені робили лабораторним мишам ін’єкції греліну, що призводило до збільшення ваги. При цьому до мозку надходили сигнали про травлення і загальний стан кишечника, що демонструє його зв’язок із запам’ятовуванням інформації.
Гризунам провели тест на епізодичну пам’ять. Варто зазначити, що під час вироблення та концентрації гормону пам’яті ефективність запам’ятовування у тварин суттєво покращилася, а процес засвоєння нової інформації відбувався набагато швидше.
Ці результати відкривають нові перспективи для розуміння механізмів, що лежать в основі пам’яті, і можуть бути корисними для пошуку нових підходів до лікування розладів пам’яті у людей.
В Україні зростає загроза від екзотичних комах, які можуть нашкодити природі та здоров’ю людей. Екологи…
Дію закриють на кілька днів. Українців просять не планувати операції в цей період. Залишайтеся в…
В виданні YSTNews підготували огляд найвигідніших тарифів українських операторів станом на серпень 2025 року —…
Магнітні бурі часто викликають занепокоєння, адже вони можуть впливати як на роботу техніки, так і…
В Африці виявили новий вид давніх предків людини. Знайдено 13 зубів, що свідчать про складну…
Смартфони стають дедалі потужнішими, але навіть у 2025 році проблема браку пам’яті не зникла. Попри…