Categories: Наука

Землеробство Стародавнього Китаю без таємниць: як фермери підтримували родючість ґрунтів тисячоліттями

Міжнародна команда вчених з’ясувала, як фермери Гуаньчжунського басейну підтримували родючість ґрунтів і управляли водними ресурсами з неоліту до епохи династії Хань. Аналіз ізотопів у стародавньому просі з поховальних зерносховищ дозволив простежити, як змінювалися методи обробітку землі в умовах кліматичних викликів.

Робота опублікована в журналі CATENA .

Читайте також: В Андах розкопали мумію з татуюваннями, яких світ ще не бачив: замість чорнил – мінерали

Так, науковці з Китаю, Європи та Північної Америки провели спільне дослідження зразків проса, знайдених у різних археологічних шарах — від пізнього неоліту до періоду династії Хань (202 р. до н.е. — 220 р. н.е.). Ще б пак, просо було однією з перших одомашнених культур в Китаї, паралельно з рисом у південних регіонах.

Чому саме просо:

  • Стійкість до посухи. Просо росте в умовах обмеженого водопостачання, що робило його ідеальним для північного Китаю з його напівпосушливим кліматом.
  • Швидкий вегетаційний цикл. Просо дає врожай через 60–90 днів, що дозволяло мати кілька урожаїв на рік або швидко реагувати на погодні зміни.
  • Добре зберігається. Просо не псується протягом тривалого часу, що робило його ключовим продуктом для зберігання і торгівлі.

Про цінність проса свідчить і той факт, що мініатюрні керамічні зерносховища було знайдено у гробницях династії Хань (202 до н.е. – 220 н.е.) і вони часто були наповнені саме справжнім просом.

Отож, вчені проаналізували ізотопи вуглецю та азоту в зразках проса, знайдених у різних археологічних шарах — від пізнього неоліту до періоду династії Хань (202 р. до н.е. — 220 р. н.е.) і це дало змогу простежити зміни в методах землеробства, що відбувалися в Стародавньому Китаї під впливом кліматичних змін і поступового виснаження ґрунтів.

“Археологи вже давно знали, яку роль відігравало просо в раціоні стародавніх китайців”, — пояснює співавтор дослідження Цзінвен Ляо. — “Але тепер ми змогли побачити, як змінювалися аграрні практики протягом століть, і як саме люди реагували на виклики довкілля”.

На думку авторів дослідження, фермери Стародавнього Китаю не просто вирощували культури, а й послідовно адаптували методи обробки землі та управління водними ресурсами у відповідь на виклики довкілля. Вони змінювали методи обробітку ґрунту, чергували культури, а також вдосконалювали системи зрошення. Усе це допомагало зберігати продуктивність землі без надмірного виснаження природних ресурсів.

“В умовах щільної міської забудови підтримка врожайності була життєво важливою для функціонування держави”, — наголосив Ляо.

Читайте також: Могутня істота, яку ми не знали: вчені відкрили таємниці найбільшого динозавра-хижака

Крім того, дослідження виявило тісний зв’язок між соціальними змінами, централізацією влади в період династії Хань і розвитком аграрних технологій.

Оксана Гапончук

Recent Posts

Фахівці розповіли, скільки годин на день можна користуватися смартфоном, щоб не нашкодити очам

Офтальмолог пояснив, скільки годин на день безпечно користуватися смартфоном для збереження зору. Важливі перерви та…

13 години ago

У світі різко погіршується зір: науковці попереджають про “епідемію” короткозорості

Вчені прогнозують епідемію короткозорості через збільшення випадків у молодих людей та вплив екології і гаджетів.

1 день ago

Чому варто класти смартфон екраном донизу: три важливі причини

Дізнайтесь, чому варто класти смартфон екраном донизу: економія батареї, повага до співрозмовників та більше часу…

1 день ago

Несподіваний секрет довголіття: вчені назвали простий фрукт для раціону

Вчені вважають лимони продуктом довголіття. Їх вживання зміцнює імунітет, знижує ризик серцевих захворювань та містить…

1 день ago

Чому мобільний інтернет може не працювати: найпоширеніші проблеми та способи рішення

Дізнайтеся, чому може не працювати мобільний інтернет та як вирішити цю проблему за допомогою порад…

1 день ago

Нові дослідження: скільки алкоголю на тиждень збільшує ризик раку та хвороб серця

Канадські науковці визначили, що вживання 3-6 алкогольних напоїв на тиждень підвищує ризик раку. Пийте обережно!

1 день ago