Categories: Наука

Відкриття з гробниці фараона, яке змінює уявлення про харчі: який насправді термін придатності меду

Вчені з’ясували, що нетлінним скарбом фараонів свого часу був мед. Ще б пак, під час досліджень у Єгипті, Греції та Грузії археологи виявили посудини з медом, вік яких сягає понад 3000 років. І — що найвражаюче — цей мед залишився їстівним.

Своє дослідження всіх опублікованих фактів про терміни придатності меду зібрало видання YSTNews.

Читайте також: Янтар віком 115 млн років зберіг відбиток давнього стихійного лиха: про що йдеться

Так, численні археологічні відкриття вкотре підтверджують унікальні властивості меду – одного з найдавніших продуктів людства.

Наприклад, одним із найгучніших прикладів стало відкриття 1922 року. Саме тоді британський археолог Говард Картер під час розкопок у Долині царів знайшов серед численних скарбів герметично закриті посудини з медом, якому було понад 3 000 років. Вчених вразило те, що попри вік, мед не зіпсувався — він зберіг свою густу консистенцію, золотистий колір та навіть аромат. Пізніше вчені підтвердили: мед залишався хімічно стабільним і цілком придатним до споживання.

Схожі артефакти було знайдено також у давньогрецьких похованнях та грузинських курганах бронзової доби. Так, вражаюча знахідка була зроблена в Грузії, де археологи виявили глиняні глечики з медом віком понад 5 000 років. І хоч мед частково кристалізувався, але проведені хімічні аналізи довели, що його склад залишився стабільним, і продукт не став токсичним чи небезпечним.

У чому секрет “вічного” терміну придатності меду

Фахівці пояснюють, що унікальна хімічна структура меду, низький вміст води та висока кислотність створюють середовище, несприятливе для розвитку бактерій, грибків та інших мікроорганізмів. Крім того, в меді міститься перекис водню — природний антисептик.

Саме завдяки цим властивостям мед є єдиним харчовим продуктом, який майже не псується за правильних умов зберігання.

«Мед є справжнім дивом природи. За відсутності вологи та при зберіганні в закритому посуді він може зберігати свої властивості тисячі років», — каже харчовий технолог сучасності Ірина Коваль.

До речі, на сьогоднішній день, розуміючи антибактеріальні властивості меду, його активно застосовують не лише в харчуванні, а й у медицині та косметології. У поєднанні з травами мед використовують як природний консервант і лікувальний засіб.

Читайте також: Гігантський астероїд ризикує перетнути критичну межу наближення до Землі: в NASA вирахували час небезпеки

Водночас дослідники наголошують: хоча мед може зберігатися десятиліттями, варто дотримуватися елементарних правил зберігання – тримати його в герметично закритій тарі, у темному, прохолодному місці без надлишкової вологості.

Оксана Гапончук

Recent Posts

Небезпека з глибини Сонця: вчені попередили, що планету охопив геомагнітний шторм

Вчені попередили, що за таких умов велика ймовірність магнітних бур.

57 хвилин ago

Наука проти паніки: дослідження показало, як 5G діє на клітини шкіри

Чи справді технологія 5G становить загрозу для здоров’я? Саме це питання дослідили німецькі науковці з…

3 години ago

В Ізраїлі знайшли загадкові фігурки з Шрі-Ланки в могилах ранніх християн: про що це свідчить

Ізраїльські археологи зробили незвичайне відкриття у пустелі Негев.

5 години ago

Мобільний оператор Київстар запустив дуже бюджетний тариф: хто з українців може підключити

Київстар запускає тариф SIP PRO - ідеальне рішення для економних користувачів.

8 години ago

Прізвища, які свідчать, що ваші пращури точно промишляли хмільним ремеслом: перевірте своє у списку

Майстри виноробства та самогоноваріння в минулому дійсно часто отримували прізвиська або прізвища, що вказували на…

9 години ago

Гігантський астероїд ризикує перетнути критичну межу наближення до Землі: в NASA вирахували час небезпеки

Астероїд пролетить на відстані 6 676 580 км від Землі. Це ближче за "поріг безпеки"…

10 години ago