Categories: Наука

Шашлик під загрозою: вчені попереджають про серйозні ризики для здоров’я

Дослідники з Китаю та Великобританії зробили шокуюче відкриття: шашлик може бути не лише смачним, але й небезпечним для нашого здоров’я. У новому дослідженні, яке охопило понад 300 тисяч учасників, виявлено серйозні ризики для легенів у людей, які готують страви на вугіллі та дровах, пише uapress.kyiv.ua.

Агресивні наслідки тривалого вживання шашлику

Учасники експерименту, чий вік варіювався від 30 до 79 років, протягом дев’яти років досліджувалися на предмет здоров’я. Результати виявилися тривожними: близько 20 тисяч добровольців почали стикатися з різними проблемами легенів, а деякі з них навіть втратили життя.

Ризик астми та туберкульозу

Згідно зі змістом дослідження, у людей, які використовували дрова для приготування шашликів, ризик розвитку астми зростав в 1,5–2 рази. Крім того, відзначено підвищену ймовірність виникнення туберкульозу. Загалом, 54% осіб, які брали участь в дослідженні, страждали від хвороб легенів.

Ця інформація змушує задуматися про свою кулінарну практику і здоров’я. Тепер, готуючи улюблену страву, варто зважити всі ризики. Адже смачний шашлик може коштувати нашого здоров’я більше, ніж ми готові визнати. Обирайте безпечні способи приготування їжі та дбайте про своє здоров’я!

Зверніть увагу

Нагадаємо, що ця інформація є довідковою і не може бути заміною рекомендаціями лікаря. YSTNews не несе відповідальності за будь-які діагнози, які читач може поставити, ґрунтуючись на матеріалах сайту. Також повідомляємо, що YSTNews не відповідальна за зміст сторонніх ресурсів, посилання на які є в цій статті. Якщо у вас є питання щодо вашого здоров’я, обов’язково зверніться до лікаря.

 

Олександр Великий

Я понад 6 років працюю в редакційній сфері, зосереджуючись на темах науки, технологій та інновацій. Моє завдання — робити складне зрозумілим, а технічне — цікавим. Щодня я відстежую нові відкриття, розробки та тренди, щоб читачі отримували актуальну, перевірену та змістовну інформацію. У своїх матеріалах я дотримуюся принципу: точність — понад усе. Кожна публікація проходить ретельну перевірку, щоб відповідати високим стандартам якості та довіри. Я прагну, щоб рубрика “Наука і Техніка” була джерелом натхнення для тих, хто цікавиться майбутнім і хоче розуміти, як технології змінюють наш світ.

Recent Posts

Найстародавніші українські прізвища: хто і коли їх почав носити, та що вони означали насправді

Найстародавніші українські прізвища: коли вони виникли, що означали і які роди сягають корінням у XI–XIV…

5 години ago

З сьогоднішнього дня Lifecell дає більше інтернету для абонентів у 35 країнах світу

Lifecell оновив умови акції «Гігабайти без кордонів». Дізнайтеся, скільки інтернету доступно у 35 країнах ЄС…

2 дні ago

Способи зарядки смартфона під час відключення світла в Україні

Дізнайтеся, як зарядити смартфон під час блекауту в Україні у 2025 році. Топ-9 дієвих способів:…

3 дні ago

Київстар почав тестувати Starlink Direct to Cell: супутниковий зв’язок тепер доступний кожному абоненту

Київстар першим у Європі відкрив тестування технології Starlink Direct to Cell. Тепер абоненти можуть надсилати…

3 дні ago

Прогноз магнітних бур на 24 листопада 2025 року: чого чекати українцям

Магнітні бурі 24 листопада 2025 року: що прогнозує NOAA. Чи будуть збурення, як вплине космічна…

4 дні ago

Топ-6 смартфонів 2025 року, які тримають заряд найдовше

Які смартфони у 2025 році працюють найдовше без підзарядки? Рейтинг ТОП-6 моделей із рекордною автономністю,…

5 днів ago