Китайські вчені з Гонконзького університету науки та технологій (HKUST) розробили інноваційну систему 3D-друку продуктів харчування, яка поєднує штучний інтелект (ІІ) та технологію інфрачервоного приготування. Дослідження опубліковано у науковому журналі Advanced Materials (AdvMat).
Нова система вирішує ключові проблеми традиційного 3D-друку їжі, такі як необхідність додаткової обробки, ризик мікробного забруднення та обмежена складність форм.
Використовуючи графенові нагрівачі та точний контроль температури, дослідники навчилися друкувати складні крохмальні вироби, які одночасно готуються у процесі друку, зберігаючи ідеальну форму та якість.
Особливістю розробки стала інтеграція генеративної ІІ, яка за допомогою спеціальних алгоритмів створює складні харчові візерунки.
Технологія є особливо перспективною для персоналізованого харчування, включаючи спеціальні дієти для пацієнтів з дисфагією (порушенням ковтання). Вона може знайти застосування в будинках для людей похилого віку, лікарняних кухнях і ресторанах, пропонуючи нові можливості для кулінарної творчості.
У найближчих планах вчених — оптимізація технології збереження термочутливих вітамінів і поліпшення засвоюваності крохмалю. Також заплановано дослідження щодо оцінки сприйняття технології різними групами споживачів, що стане важливим кроком до її комерціалізації.
Магнітні бурі 18 листопада 2025 року: NOAA SWPC прогнозує повну геомагнітну тишу (G0), тоді як…
Підводні археологи з університету Миколая Коперника в Торуні знайшли чотири прекрасно збережені середньовічні списи X–XI…
Змови, отруєння, політичні перевороти та боротьба за булаву — справжнє життя гетьманів XVII–XVIII століть було…
NOAA SWPC прогнозує геомагнітні умови рівня G4 напередодні та помірну активність 15 листопада 2025 року.…
Telegram, Instagram, TikTok, Facebook і Chrome — найпопулярніші додатки серед українців, але саме вони найбільше…
Багато хто заряджає телефон перед сном і залишає його підключеним до ранку. Чи шкодить це…