Китайські вчені з Гонконзького університету науки та технологій (HKUST) розробили інноваційну систему 3D-друку продуктів харчування, яка поєднує штучний інтелект (ІІ) та технологію інфрачервоного приготування. Дослідження опубліковано у науковому журналі Advanced Materials (AdvMat).
Нова система вирішує ключові проблеми традиційного 3D-друку їжі, такі як необхідність додаткової обробки, ризик мікробного забруднення та обмежена складність форм.
Використовуючи графенові нагрівачі та точний контроль температури, дослідники навчилися друкувати складні крохмальні вироби, які одночасно готуються у процесі друку, зберігаючи ідеальну форму та якість.
Особливістю розробки стала інтеграція генеративної ІІ, яка за допомогою спеціальних алгоритмів створює складні харчові візерунки.
Технологія є особливо перспективною для персоналізованого харчування, включаючи спеціальні дієти для пацієнтів з дисфагією (порушенням ковтання). Вона може знайти застосування в будинках для людей похилого віку, лікарняних кухнях і ресторанах, пропонуючи нові можливості для кулінарної творчості.
У найближчих планах вчених — оптимізація технології збереження термочутливих вітамінів і поліпшення засвоюваності крохмалю. Також заплановано дослідження щодо оцінки сприйняття технології різними групами споживачів, що стане важливим кроком до її комерціалізації.
Дане відкриття не лише уточнює наші знання про Сонячну систему, а й демонструє важливість переосмислення…
MEGOGO відкрив українську аудіодоріжку на Eurosport для всіх ретрансляторів.
Як з'ясувалось, походження прізвища Путін не має прямого зв’язку з президентом РФ, а є частиною…
VoLTE - крок до майбутнього, де весь мобільний зв’язок працює повністю через IP-протоколи.
Оновлення фірмового стилю Google востаннє відбулося майже десять років тому.
Дане відкриття додає ще одну грань до дивовижних адаптацій природи, які, завдяки науці, тепер можуть…