Китайські вчені з Гонконзького університету науки та технологій (HKUST) розробили інноваційну систему 3D-друку продуктів харчування, яка поєднує штучний інтелект (ІІ) та технологію інфрачервоного приготування. Дослідження опубліковано у науковому журналі Advanced Materials (AdvMat).
Нова система вирішує ключові проблеми традиційного 3D-друку їжі, такі як необхідність додаткової обробки, ризик мікробного забруднення та обмежена складність форм.
Використовуючи графенові нагрівачі та точний контроль температури, дослідники навчилися друкувати складні крохмальні вироби, які одночасно готуються у процесі друку, зберігаючи ідеальну форму та якість.
Особливістю розробки стала інтеграція генеративної ІІ, яка за допомогою спеціальних алгоритмів створює складні харчові візерунки.
Технологія є особливо перспективною для персоналізованого харчування, включаючи спеціальні дієти для пацієнтів з дисфагією (порушенням ковтання). Вона може знайти застосування в будинках для людей похилого віку, лікарняних кухнях і ресторанах, пропонуючи нові можливості для кулінарної творчості.
У найближчих планах вчених — оптимізація технології збереження термочутливих вітамінів і поліпшення засвоюваності крохмалю. Також заплановано дослідження щодо оцінки сприйняття технології різними групами споживачів, що стане важливим кроком до її комерціалізації.
Сьогодні ми звикли до своїх прізвищ як до чогось буденного — запис у паспорті, даність.…
Орнітолог Девід Ліндо розповів про колумбійського пастушка – рідкісного птаха з хрюкаючим звуком, що живе…
Смартфон — це не просто засіб зв’язку. Для більшості з нас це робочий інструмент, камера,…
Мало хто знає, але найбагатшим українцем в історії був не сучасний олігарх із телевізійних екранів,…
Після кількох днів підвищеної геомагнітної активності, коли спостерігалися потужні сплески енергії Сонця, 30 жовтня 2025…
З 29 жовтня 2025 року мобільний оператор lifecell проводить масштабне оновлення своїх тарифів і послуг.…