Китайські вчені з Гонконзького університету науки та технологій (HKUST) розробили інноваційну систему 3D-друку продуктів харчування, яка поєднує штучний інтелект (ІІ) та технологію інфрачервоного приготування. Дослідження опубліковано у науковому журналі Advanced Materials (AdvMat).
Нова система вирішує ключові проблеми традиційного 3D-друку їжі, такі як необхідність додаткової обробки, ризик мікробного забруднення та обмежена складність форм.
Використовуючи графенові нагрівачі та точний контроль температури, дослідники навчилися друкувати складні крохмальні вироби, які одночасно готуються у процесі друку, зберігаючи ідеальну форму та якість.
Особливістю розробки стала інтеграція генеративної ІІ, яка за допомогою спеціальних алгоритмів створює складні харчові візерунки.
Технологія є особливо перспективною для персоналізованого харчування, включаючи спеціальні дієти для пацієнтів з дисфагією (порушенням ковтання). Вона може знайти застосування в будинках для людей похилого віку, лікарняних кухнях і ресторанах, пропонуючи нові можливості для кулінарної творчості.
У найближчих планах вчених — оптимізація технології збереження термочутливих вітамінів і поліпшення засвоюваності крохмалю. Також заплановано дослідження щодо оцінки сприйняття технології різними групами споживачів, що стане важливим кроком до її комерціалізації.
Досліджено найвигідніші тарифні плани від “Київстар”, “Vodafone” та “lifecell”. Читайте, який варіант підійде саме вам!
iPhone 17 Pro та Air демонструють високу міцність при згинанні, але вразливі до падінь. Дізнайтесь…
Вчені виявили, що Вольтер, французький філософ, помер від перфорованого раку сечового міхура, що підтверджує новітнє…
Залишення смартфона поруч із ліжком на ніч може негативно впливати на якість сну та психічне…
За даними профільного сервісу Meteoagent, у п’ятницю, 26 вересня 2025 року, геомагнітна активність залишатиметься на…
iPhone 20 порадує користувачів тонким, яскравим екраном без поляризаційної плівки, що покращить якість зображення.