Китайські вчені з Гонконзького університету науки та технологій (HKUST) розробили інноваційну систему 3D-друку продуктів харчування, яка поєднує штучний інтелект (ІІ) та технологію інфрачервоного приготування. Дослідження опубліковано у науковому журналі Advanced Materials (AdvMat).
Нова система вирішує ключові проблеми традиційного 3D-друку їжі, такі як необхідність додаткової обробки, ризик мікробного забруднення та обмежена складність форм.
Використовуючи графенові нагрівачі та точний контроль температури, дослідники навчилися друкувати складні крохмальні вироби, які одночасно готуються у процесі друку, зберігаючи ідеальну форму та якість.
Особливістю розробки стала інтеграція генеративної ІІ, яка за допомогою спеціальних алгоритмів створює складні харчові візерунки.
Технологія є особливо перспективною для персоналізованого харчування, включаючи спеціальні дієти для пацієнтів з дисфагією (порушенням ковтання). Вона може знайти застосування в будинках для людей похилого віку, лікарняних кухнях і ресторанах, пропонуючи нові можливості для кулінарної творчості.
У найближчих планах вчених — оптимізація технології збереження термочутливих вітамінів і поліпшення засвоюваності крохмалю. Також заплановано дослідження щодо оцінки сприйняття технології різними групами споживачів, що стане важливим кроком до її комерціалізації.
Найстародавніші українські прізвища: коли вони виникли, що означали і які роди сягають корінням у XI–XIV…
Lifecell оновив умови акції «Гігабайти без кордонів». Дізнайтеся, скільки інтернету доступно у 35 країнах ЄС…
Дізнайтеся, як зарядити смартфон під час блекауту в Україні у 2025 році. Топ-9 дієвих способів:…
Київстар першим у Європі відкрив тестування технології Starlink Direct to Cell. Тепер абоненти можуть надсилати…
Магнітні бурі 24 листопада 2025 року: що прогнозує NOAA. Чи будуть збурення, як вплине космічна…
Які смартфони у 2025 році працюють найдовше без підзарядки? Рейтинг ТОП-6 моделей із рекордною автономністю,…