Китайські вчені з Гонконзького університету науки та технологій (HKUST) розробили інноваційну систему 3D-друку продуктів харчування, яка поєднує штучний інтелект (ІІ) та технологію інфрачервоного приготування. Дослідження опубліковано у науковому журналі Advanced Materials (AdvMat).
Нова система вирішує ключові проблеми традиційного 3D-друку їжі, такі як необхідність додаткової обробки, ризик мікробного забруднення та обмежена складність форм.
Використовуючи графенові нагрівачі та точний контроль температури, дослідники навчилися друкувати складні крохмальні вироби, які одночасно готуються у процесі друку, зберігаючи ідеальну форму та якість.
Особливістю розробки стала інтеграція генеративної ІІ, яка за допомогою спеціальних алгоритмів створює складні харчові візерунки.
Технологія є особливо перспективною для персоналізованого харчування, включаючи спеціальні дієти для пацієнтів з дисфагією (порушенням ковтання). Вона може знайти застосування в будинках для людей похилого віку, лікарняних кухнях і ресторанах, пропонуючи нові можливості для кулінарної творчості.
У найближчих планах вчених — оптимізація технології збереження термочутливих вітамінів і поліпшення засвоюваності крохмалю. Також заплановано дослідження щодо оцінки сприйняття технології різними групами споживачів, що стане важливим кроком до її комерціалізації.
Українці активно змінюють мобільних операторів, аналізуємо, хто втрачає, а хто отримує вигоду в цій конкуренції.
За даними сервісу MeteoAgent, у п’ятницю, 9 серпня 2025 року, очікується потужна магнітна буря рівня…
Дізнайтесь, як правильно заряджати смартфон, щоб подовжити термін служби батареї та зберегти її продуктивність.
У вересні 2025 року можна спостерігати повне місячне затемнення та Кривавий Місяць. Дізнайтеся, як спостерігати…
Київстар оголосив про зміни в умовах популярного тарифного плану. Дізнайтеся, що змінилося та як це…
Прізвище — це не лише формальність у документах, а справжній слід з минулого, що може…