Categories: Новини

“Більше ніяких слизьких і коричневих екземплярів”: вчені створили банани, які не псуються після нарізки

Вчені з біотехнологічної компанії Tropic з Норвіча розробили унікальний сорт бананів, який не темніє і не втрачає свіжість протягом доби після чищення і нарізання.

Про це пише SEEDS.

Такий прорив може суттєво змінити сферу кулінарії, знизити харчові відходи та забезпечити нові можливості для зберігання та споживання бананів у всьому світі.

Фахівці змінили генетику фруктів, впливаючи на гени, що відповідають за вироблення ферменту “поліфенолоксидази” – речовини, яка спричиняє побуріння плодів. Важливо зазначити, що цей метод не є традиційною генетичною модифікацією. Натомість, він передбачає внесення точних змін у наявні гени без додавання чужорідного генетичного матеріалу.

“Більше ніяких слизьких, коричневих бананів!” – заявив Гілад Гершон, генеральний директор компанії Tropic. Він також додав: “Наш сорт залишається свіжим щонайменше 12 годин після очищення та нарізання, а через 24 години має на 30 відсотків менше коричневого кольору.”

Компанія вже отримала дозвіл на продаж своїх інноваційних бананів у кількох країнах. Серед них Філіппіни, Колумбія, Гондурас, США та Канада. Британські споживачі зможуть спробувати новинку лише в середині 2026 року після прийняття відповідного законодавства.

Tropic також розробляє інші проекти, спрямовані на вдосконалення бананів. Один із них має на меті уповільнення дозрівання, щоб банани довше залишалися зеленими. Інша ініціатива стосується виведення сортів, стійких до хвороб.

“Ми впроваджуємо інновації, щоб виробляти банани, які можуть природним чином захищатися від хвороб,” – пояснив Еял Маорі, науковий директор компанії. Особливої цінності цим розробкам додає той факт, що банани не здатні до природного розмноження через насіння.

Підхід компанії до модифікації рослин Гілад Гершон порівнює з прискореною еволюцією:
“Такі зміни відбуваються природним шляхом і з часом – те, що ми робимо, схоже на еволюцію в режимі перемотування вперед”.

Оксана Гапончук

Recent Posts

Хакери можуть отримати постійний доступ до мільярдів гаджетів: про яку лазівку йдеться

Проблема стосується величезної кількості гаджетів, від розумних будинків до промислових пристроїв.

6 години ago

Що сталося з океаном на Місяці: вчені розкрили давню таємницю

Вчені довели, що раніше на Місяці існував океан розплавленої магми.

7 години ago

МОН впроваджує ШІ для покращення якості підручників в Україні: деталі

Міністерство освіти і науки України залучить ШІ до експертизи шкільних підручників.

8 години ago

Каное XVI століття, скелети та секрети майя: вчені на шляху до розгадки таємниці підводної печери Чичен-Іци

Археологи продовжують працювати у печері у Чичен -Іци, стародавньому місті майя, аби розгадати таємницю каное…

9 години ago

Цифрова революція від ПриватБанку: які нові можливості чекають на клієнтів

ПриватБанк оголосив, що представить своїм клієнтам оновлений мобільний банк Приват24 у рамках великої програми інновацій…

11 години ago

Мікропластик атакує людину зсередини: вчені виявили у мозку людини тривожну концентрацію

Кількість мікропластику у мозку людини зросла на 50% за останні вісім років.

12 години ago