“Більше ніяких слизьких і коричневих екземплярів”: вчені створили банани, які не псуються після нарізки
Вчені з біотехнологічної компанії Tropic з Норвіча розробили унікальний сорт бананів, який не темніє і не втрачає свіжість протягом доби після чищення і нарізання.
Про це пише SEEDS.
Такий прорив може суттєво змінити сферу кулінарії, знизити харчові відходи та забезпечити нові можливості для зберігання та споживання бананів у всьому світі.
Фахівці змінили генетику фруктів, впливаючи на гени, що відповідають за вироблення ферменту “поліфенолоксидази” – речовини, яка спричиняє побуріння плодів. Важливо зазначити, що цей метод не є традиційною генетичною модифікацією. Натомість, він передбачає внесення точних змін у наявні гени без додавання чужорідного генетичного матеріалу.
“Більше ніяких слизьких, коричневих бананів!” – заявив Гілад Гершон, генеральний директор компанії Tropic. Він також додав: “Наш сорт залишається свіжим щонайменше 12 годин після очищення та нарізання, а через 24 години має на 30 відсотків менше коричневого кольору.”
Компанія вже отримала дозвіл на продаж своїх інноваційних бананів у кількох країнах. Серед них Філіппіни, Колумбія, Гондурас, США та Канада. Британські споживачі зможуть спробувати новинку лише в середині 2026 року після прийняття відповідного законодавства.
Tropic також розробляє інші проекти, спрямовані на вдосконалення бананів. Один із них має на меті уповільнення дозрівання, щоб банани довше залишалися зеленими. Інша ініціатива стосується виведення сортів, стійких до хвороб.
“Ми впроваджуємо інновації, щоб виробляти банани, які можуть природним чином захищатися від хвороб,” – пояснив Еял Маорі, науковий директор компанії. Особливої цінності цим розробкам додає той факт, що банани не здатні до природного розмноження через насіння.
Підхід компанії до модифікації рослин Гілад Гершон порівнює з прискореною еволюцією:
“Такі зміни відбуваються природним шляхом і з часом – те, що ми робимо, схоже на еволюцію в режимі перемотування вперед”.