Наш мозок протягом життя стикається з багатьма викликами, особливо в літньому віці. Проте нещодавно вчені з’ясували, що деякі продукти можуть суттєво шкодити його здоров’ю та навіть призводити до інсультів. Як виявилось, ультраперероблені продукти, такі як безалкогольні напої, чіпси й фастфуд, підвищують ризик серйозних порушень когнітивних функцій.
Дослідження, яке проводили вчені під керівництвом доктора В. Тейлора Кімберлі з Массачусетської лікарні загального профілю, показало значну кореляцію між раціоном харчування та здоров’ям мозку. Хоча наукове дослідження не вказує на прямий причинно-наслідковий зв’язок, його результати є тривожними, пише Knowridge.
Ультраперероблені продукти проходять інтенсивну обробку і зазвичай містять велику кількість цукру, жирів і солей. Водночас вони позбавлені важливих елементів, таких як клітковина та білок. Натомість мінімально оброблені продукти, наприклад, свіжі фрукти і овочі, зберігають свої поживні властивості та корисні речовини.
У загальному дослідженні взяли участь 30 239 осіб віком 45 років і старше протягом 11 років. Учасники ділилися інформацією про своє харчування, а дослідники спостерігали за їхнім здоров’ям, акцентуючи увагу на когнітивних порушеннях та інсульті.
На початку дослідження жоден із учасників не мав серйозних проблем зі здоров’ям. Проте до його завершення у 768 осіб діагностували порушення когнітивних функцій, а 1 108 людей перенесли інсульт. Як з’ясувалося, ті, хто страждав від проблем із пам’яттю, споживали в середньому 25,8% ультраперероблених продуктів у своєму раціоні.
Дослідники виявили прямий зв’язок між вживанням оброблених продуктів харчування та ризиком розвитку когнітивних порушень. Кожні 10% зростання споживання ультраоброблених продуктів були пов’язані з 16% підвищенням ризику когнітивних порушень. А ось у людей, які дотримувались дієти з переважанням натуральних продуктів, ризик знижувався на 12%.
Щодо ризику інсульту, то у тих, хто його переніс, середня частка ультраоброблених продуктів у раціоні становила 25,4%. Хоча на перший погляд різниця з іншими учасниками виглядає незначною, статистичне коригування показало, що вживання оброблених продуктів пов’язане з 8% підвищенням ризику інсульту. Натомість споживання натуральних продуктів може знижувати цей ризик на 9%.
Отримані результати тільки підкреслюють зростаючі занепокоєння вчених щодо впливу дієти на мозкове здоров’я. Раніше ультраперероблені продукти були пов’язані з ожирінням, серцево-судинними захворюваннями та діабетом. Нині ж вони шокують новими даними про взаємозв’язок зі зниженням когнітивних функцій і ризиком інсульту.
Однак вченим ще потрібно дослідити, які конкретні інгредієнти або процеси обробки негативно впливають на здоров’я. Як зазначив доктор Кімберлі, для розуміння біологічних механізмів зв’язку між дієтою та когнітивними порушеннями потрібні подальші дослідження.
За даними Американської асоціації серця, дієти з високим вмістом оброблених продуктів містять менше поживних речовин, необхідних для підтримки здоров’я мозку й серця. Споживання ультраперероблених продуктів також асоціюється з високим ризиком смертності, що доводить їхню потенційну небезпеку для здоров’я мільйонів людей.
Київстар оголосив про зміни в умовах популярного тарифного плану. Дізнайтеся, що змінилося та як це…
Прізвище — це не лише формальність у документах, а справжній слід з минулого, що може…
Vodafone забезпечив поліцію доступом до даних, що дозволить швидше знаходити людей у екстрених ситуаціях.
У неділю, 27 липня 2025 року, на Землі очікується магнітна буря високої сили. Згідно з…
На дні колишнього Каховського водосховища виявлені небезпечні забруднення, які можуть мати негативний вплив на рослини…
Дізнайтеся, чому ваш смартфон розряджається вночі та знайдіть ефективні способи для вирішення цієї проблеми.