Categories: Наука

Вбиває пам’ять і провокує інсульт: науковці назвали найнебезпечнішу їжу для мозку

Наш мозок протягом життя стикається з багатьма викликами, особливо в літньому віці. Проте нещодавно вчені з’ясували, що деякі продукти можуть суттєво шкодити його здоров’ю та навіть призводити до інсультів. Як виявилось, ультраперероблені продукти, такі як безалкогольні напої, чіпси й фастфуд, підвищують ризик серйозних порушень когнітивних функцій.

Дослідження, яке проводили вчені під керівництвом доктора В. Тейлора Кімберлі з Массачусетської лікарні загального профілю, показало значну кореляцію між раціоном харчування та здоров’ям мозку. Хоча наукове дослідження не вказує на прямий причинно-наслідковий зв’язок, його результати є тривожними, пише Knowridge.

Ультраперероблені продукти: загроза для мозку

Ультраперероблені продукти проходять інтенсивну обробку і зазвичай містять велику кількість цукру, жирів і солей. Водночас вони позбавлені важливих елементів, таких як клітковина та білок. Натомість мінімально оброблені продукти, наприклад, свіжі фрукти і овочі, зберігають свої поживні властивості та корисні речовини.

Дослідження та його результати

У загальному дослідженні взяли участь 30 239 осіб віком 45 років і старше протягом 11 років. Учасники ділилися інформацією про своє харчування, а дослідники спостерігали за їхнім здоров’ям, акцентуючи увагу на когнітивних порушеннях та інсульті.

На початку дослідження жоден із учасників не мав серйозних проблем зі здоров’ям. Проте до його завершення у 768 осіб діагностували порушення когнітивних функцій, а 1 108 людей перенесли інсульт. Як з’ясувалося, ті, хто страждав від проблем із пам’яттю, споживали в середньому 25,8% ультраперероблених продуктів у своєму раціоні.

Когнітивні порушення та ризик інсульту

Дослідники виявили прямий зв’язок між вживанням оброблених продуктів харчування та ризиком розвитку когнітивних порушень. Кожні 10% зростання споживання ультраоброблених продуктів були пов’язані з 16% підвищенням ризику когнітивних порушень. А ось у людей, які дотримувались дієти з переважанням натуральних продуктів, ризик знижувався на 12%.

Щодо ризику інсульту, то у тих, хто його переніс, середня частка ультраоброблених продуктів у раціоні становила 25,4%. Хоча на перший погляд різниця з іншими учасниками виглядає незначною, статистичне коригування показало, що вживання оброблених продуктів пов’язане з 8% підвищенням ризику інсульту. Натомість споживання натуральних продуктів може знижувати цей ризик на 9%.

Висновки дослідження

Отримані результати тільки підкреслюють зростаючі занепокоєння вчених щодо впливу дієти на мозкове здоров’я. Раніше ультраперероблені продукти були пов’язані з ожирінням, серцево-судинними захворюваннями та діабетом. Нині ж вони шокують новими даними про взаємозв’язок зі зниженням когнітивних функцій і ризиком інсульту.

Однак вченим ще потрібно дослідити, які конкретні інгредієнти або процеси обробки негативно впливають на здоров’я. Як зазначив доктор Кімберлі, для розуміння біологічних механізмів зв’язку між дієтою та когнітивними порушеннями потрібні подальші дослідження.

За даними Американської асоціації серця, дієти з високим вмістом оброблених продуктів містять менше поживних речовин, необхідних для підтримки здоров’я мозку й серця. Споживання ультраперероблених продуктів також асоціюється з високим ризиком смертності, що доводить їхню потенційну небезпеку для здоров’я мільйонів людей.

Олександр Великий

Я понад 6 років працюю в редакційній сфері, зосереджуючись на темах науки, технологій та інновацій. Моє завдання — робити складне зрозумілим, а технічне — цікавим. Щодня я відстежую нові відкриття, розробки та тренди, щоб читачі отримували актуальну, перевірену та змістовну інформацію. У своїх матеріалах я дотримуюся принципу: точність — понад усе. Кожна публікація проходить ретельну перевірку, щоб відповідати високим стандартам якості та довіри. Я прагну, щоб рубрика “Наука і Техніка” була джерелом натхнення для тих, хто цікавиться майбутнім і хоче розуміти, як технології змінюють наш світ.

Recent Posts

Топ-5 популярних додатків серед українців, які «пожирають» пам’ять на вашому смартфоні

Telegram, Instagram, TikTok, Facebook і Chrome — найпопулярніші додатки серед українців, але саме вони найбільше…

12 години ago

Чи шкідливо залишати смартфон на зарядці на ніч: експерти пояснюють правду

Багато хто заряджає телефон перед сном і залишає його підключеним до ранку. Чи шкодить це…

16 години ago

Потужна магнітна буря 12 листопада: Землю накриває шторм — очікуються збої зв’язку й полярне сяйво навіть у середніх широтах

12 листопада 2025 року Землю накрила сильна магнітна буря рівня G4. Вчені попереджають про збої…

17 години ago

У Швеції знайшли підземне місто XVI століття: як виглядало життя скандинавів понад 400 років тому

У Швеції археологи знайшли підземне місто XVI століття — залишки давнього Ня-Льодесе, попередника Гетеборга. Знахідки…

3 дні ago

Археологи знайшли ідеально збережений меч сакського воїна, якому понад 2 500 років

Археологи у Казахстані знайшли унікальний меч сакського воїна віком понад 2 500 років. Зброя чудово…

3 дні ago

Потужні спалахи на Сонці та магнітна буря: прогноз космічної погоди на 8 листопада 2025 року

8 листопада 2025 року очікується магнітна буря рівня G1–G2 через два потужні сонячні викиди. Прогноз…

3 дні ago