Categories: Наука

Вбиває пам’ять і провокує інсульт: науковці назвали найнебезпечнішу їжу для мозку

Наш мозок протягом життя стикається з багатьма викликами, особливо в літньому віці. Проте нещодавно вчені з’ясували, що деякі продукти можуть суттєво шкодити його здоров’ю та навіть призводити до інсультів. Як виявилось, ультраперероблені продукти, такі як безалкогольні напої, чіпси й фастфуд, підвищують ризик серйозних порушень когнітивних функцій.

Дослідження, яке проводили вчені під керівництвом доктора В. Тейлора Кімберлі з Массачусетської лікарні загального профілю, показало значну кореляцію між раціоном харчування та здоров’ям мозку. Хоча наукове дослідження не вказує на прямий причинно-наслідковий зв’язок, його результати є тривожними, пише Knowridge.

Ультраперероблені продукти: загроза для мозку

Ультраперероблені продукти проходять інтенсивну обробку і зазвичай містять велику кількість цукру, жирів і солей. Водночас вони позбавлені важливих елементів, таких як клітковина та білок. Натомість мінімально оброблені продукти, наприклад, свіжі фрукти і овочі, зберігають свої поживні властивості та корисні речовини.

Дослідження та його результати

У загальному дослідженні взяли участь 30 239 осіб віком 45 років і старше протягом 11 років. Учасники ділилися інформацією про своє харчування, а дослідники спостерігали за їхнім здоров’ям, акцентуючи увагу на когнітивних порушеннях та інсульті.

На початку дослідження жоден із учасників не мав серйозних проблем зі здоров’ям. Проте до його завершення у 768 осіб діагностували порушення когнітивних функцій, а 1 108 людей перенесли інсульт. Як з’ясувалося, ті, хто страждав від проблем із пам’яттю, споживали в середньому 25,8% ультраперероблених продуктів у своєму раціоні.

Когнітивні порушення та ризик інсульту

Дослідники виявили прямий зв’язок між вживанням оброблених продуктів харчування та ризиком розвитку когнітивних порушень. Кожні 10% зростання споживання ультраоброблених продуктів були пов’язані з 16% підвищенням ризику когнітивних порушень. А ось у людей, які дотримувались дієти з переважанням натуральних продуктів, ризик знижувався на 12%.

Щодо ризику інсульту, то у тих, хто його переніс, середня частка ультраоброблених продуктів у раціоні становила 25,4%. Хоча на перший погляд різниця з іншими учасниками виглядає незначною, статистичне коригування показало, що вживання оброблених продуктів пов’язане з 8% підвищенням ризику інсульту. Натомість споживання натуральних продуктів може знижувати цей ризик на 9%.

Висновки дослідження

Отримані результати тільки підкреслюють зростаючі занепокоєння вчених щодо впливу дієти на мозкове здоров’я. Раніше ультраперероблені продукти були пов’язані з ожирінням, серцево-судинними захворюваннями та діабетом. Нині ж вони шокують новими даними про взаємозв’язок зі зниженням когнітивних функцій і ризиком інсульту.

Однак вченим ще потрібно дослідити, які конкретні інгредієнти або процеси обробки негативно впливають на здоров’я. Як зазначив доктор Кімберлі, для розуміння біологічних механізмів зв’язку між дієтою та когнітивними порушеннями потрібні подальші дослідження.

За даними Американської асоціації серця, дієти з високим вмістом оброблених продуктів містять менше поживних речовин, необхідних для підтримки здоров’я мозку й серця. Споживання ультраперероблених продуктів також асоціюється з високим ризиком смертності, що доводить їхню потенційну небезпеку для здоров’я мільйонів людей.

Aleksandr V.

Recent Posts

Топ-5 найвигідніших тарифів від Київстар, Vodafone та lifecell для українців

Досліджено найвигідніші тарифні плани від “Київстар”, “Vodafone” та “lifecell”. Читайте, який варіант підійде саме вам!

15 години ago

iPhone 17 Pro та Air показали стійкість до згинань, але не до падінь

iPhone 17 Pro та Air демонструють високу міцність при згинанні, але вразливі до падінь. Дізнайтесь…

2 дні ago

Вчені знайшли справжню причину смерті філософа Вольтера через 250 років після його смерті

Вчені виявили, що Вольтер, французький філософ, помер від перфорованого раку сечового міхура, що підтверджує новітнє…

2 дні ago

Чи безпечно залишати смартфон на тумбочці біля ліжка на ніч?

Залишення смартфона поруч із ліжком на ніч може негативно впливати на якість сну та психічне…

6 днів ago

Прогноз магнітних бур на 26 вересня: що очікувати метеозалежним

За даними профільного сервісу Meteoagent, у п’ятницю, 26 вересня 2025 року, геомагнітна активність залишатиметься на…

7 днів ago

iPhone 20 матиме ультратонкий і яскравий екран без поляризаційної плівки

iPhone 20 порадує користувачів тонким, яскравим екраном без поляризаційної плівки, що покращить якість зображення.

1 тиждень ago