Categories: Наука

Вбиває пам’ять і провокує інсульт: науковці назвали найнебезпечнішу їжу для мозку

Наш мозок протягом життя стикається з багатьма викликами, особливо в літньому віці. Проте нещодавно вчені з’ясували, що деякі продукти можуть суттєво шкодити його здоров’ю та навіть призводити до інсультів. Як виявилось, ультраперероблені продукти, такі як безалкогольні напої, чіпси й фастфуд, підвищують ризик серйозних порушень когнітивних функцій.

Дослідження, яке проводили вчені під керівництвом доктора В. Тейлора Кімберлі з Массачусетської лікарні загального профілю, показало значну кореляцію між раціоном харчування та здоров’ям мозку. Хоча наукове дослідження не вказує на прямий причинно-наслідковий зв’язок, його результати є тривожними, пише Knowridge.

Ультраперероблені продукти: загроза для мозку

Ультраперероблені продукти проходять інтенсивну обробку і зазвичай містять велику кількість цукру, жирів і солей. Водночас вони позбавлені важливих елементів, таких як клітковина та білок. Натомість мінімально оброблені продукти, наприклад, свіжі фрукти і овочі, зберігають свої поживні властивості та корисні речовини.

Дослідження та його результати

У загальному дослідженні взяли участь 30 239 осіб віком 45 років і старше протягом 11 років. Учасники ділилися інформацією про своє харчування, а дослідники спостерігали за їхнім здоров’ям, акцентуючи увагу на когнітивних порушеннях та інсульті.

На початку дослідження жоден із учасників не мав серйозних проблем зі здоров’ям. Проте до його завершення у 768 осіб діагностували порушення когнітивних функцій, а 1 108 людей перенесли інсульт. Як з’ясувалося, ті, хто страждав від проблем із пам’яттю, споживали в середньому 25,8% ультраперероблених продуктів у своєму раціоні.

Когнітивні порушення та ризик інсульту

Дослідники виявили прямий зв’язок між вживанням оброблених продуктів харчування та ризиком розвитку когнітивних порушень. Кожні 10% зростання споживання ультраоброблених продуктів були пов’язані з 16% підвищенням ризику когнітивних порушень. А ось у людей, які дотримувались дієти з переважанням натуральних продуктів, ризик знижувався на 12%.

Щодо ризику інсульту, то у тих, хто його переніс, середня частка ультраоброблених продуктів у раціоні становила 25,4%. Хоча на перший погляд різниця з іншими учасниками виглядає незначною, статистичне коригування показало, що вживання оброблених продуктів пов’язане з 8% підвищенням ризику інсульту. Натомість споживання натуральних продуктів може знижувати цей ризик на 9%.

Висновки дослідження

Отримані результати тільки підкреслюють зростаючі занепокоєння вчених щодо впливу дієти на мозкове здоров’я. Раніше ультраперероблені продукти були пов’язані з ожирінням, серцево-судинними захворюваннями та діабетом. Нині ж вони шокують новими даними про взаємозв’язок зі зниженням когнітивних функцій і ризиком інсульту.

Однак вченим ще потрібно дослідити, які конкретні інгредієнти або процеси обробки негативно впливають на здоров’я. Як зазначив доктор Кімберлі, для розуміння біологічних механізмів зв’язку між дієтою та когнітивними порушеннями потрібні подальші дослідження.

За даними Американської асоціації серця, дієти з високим вмістом оброблених продуктів містять менше поживних речовин, необхідних для підтримки здоров’я мозку й серця. Споживання ультраперероблених продуктів також асоціюється з високим ризиком смертності, що доводить їхню потенційну небезпеку для здоров’я мільйонів людей.

Олександр Великий

Я понад 6 років працюю в редакційній сфері, зосереджуючись на темах науки, технологій та інновацій. Моє завдання — робити складне зрозумілим, а технічне — цікавим. Щодня я відстежую нові відкриття, розробки та тренди, щоб читачі отримували актуальну, перевірену та змістовну інформацію. У своїх матеріалах я дотримуюся принципу: точність — понад усе. Кожна публікація проходить ретельну перевірку, щоб відповідати високим стандартам якості та довіри. Я прагну, щоб рубрика “Наука і Техніка” була джерелом натхнення для тих, хто цікавиться майбутнім і хоче розуміти, як технології змінюють наш світ.

Recent Posts

Найстародавніші українські прізвища: хто і коли їх почав носити, та що вони означали насправді

Найстародавніші українські прізвища: коли вони виникли, що означали і які роди сягають корінням у XI–XIV…

5 днів ago

З сьогоднішнього дня Lifecell дає більше інтернету для абонентів у 35 країнах світу

Lifecell оновив умови акції «Гігабайти без кордонів». Дізнайтеся, скільки інтернету доступно у 35 країнах ЄС…

7 днів ago

Способи зарядки смартфона під час відключення світла в Україні

Дізнайтеся, як зарядити смартфон під час блекауту в Україні у 2025 році. Топ-9 дієвих способів:…

1 тиждень ago

Київстар почав тестувати Starlink Direct to Cell: супутниковий зв’язок тепер доступний кожному абоненту

Київстар першим у Європі відкрив тестування технології Starlink Direct to Cell. Тепер абоненти можуть надсилати…

1 тиждень ago

Прогноз магнітних бур на 24 листопада 2025 року: чого чекати українцям

Магнітні бурі 24 листопада 2025 року: що прогнозує NOAA. Чи будуть збурення, як вплине космічна…

1 тиждень ago

Топ-6 смартфонів 2025 року, які тримають заряд найдовше

Які смартфони у 2025 році працюють найдовше без підзарядки? Рейтинг ТОП-6 моделей із рекордною автономністю,…

1 тиждень ago