Categories: Наука

Правило 5 секунд: науковці пояснили, чи варто їсти їжу, яка впала, але була швидко піднята

Вчені розкрили правду про популярне “правило 5 секунд”. Чи дійсно безпечно їсти печиво, яке випадково впало на підлогу і було швидко підняте? У цій статті ми розглянемо результати досліджень, які спростовують або підтверджують цю поширену догму, інформує Popular Science.

Дослідження про правило 5 секунд

Ще в 2003 році дослідниця Джилліан Кларк з Чиказької середньої школи сільськогосподарських наук провела цікавий експеримент. Вона протестувала правило 5 секунд на двох типах плитки — гладкій та шорсткій, які були спеціально заражені кишковою паличкою. Результати показали, що бактерії швидко переносяться на їжу, причому всього за п’ять секунд. Це відкриття кинула виклик традиційному мисленню і підняло питання про безпеку споживання їжі після падіння.

Подальші дослідження

У 2010 році в Університеті Клемсона провели аналогічний експеримент. Вчені перевірили, що відбудеться, якщо кинути ковбасу на заражену поверхню. З’ясувалося, що понад 99% бактерій Salmonella typhimurium перешли на ковбасу всього за п’ять секунд. Як зазначив вчений-експерт з харчування Пол Доусон, правило 5 секунд не більше, ніж міф.

В дослідженнях 2014 року

Подальше дослідження в 2014 році, проведене професором мікробіології Ентоні Гілтоном, перевіряло, як різні типи підлогових покриттів впливають на передачу бактерій на продукти харчування. Експеримент включав тости, пасту, печиво і жувальні цукерки. Результати показали, що триваліший контакт з поверхнею призводив до більших ризиків. Чим довше їжа контактувала з підлогою, тим вищою була ймовірність перенесення бактерій.

Дослідження Дональда Шаффнера

Професор харчових наук Дональд Шаффнер з Ратгерського університету в Нью-Джерсі провів ще одне детальне дослідження, результати якого були опубліковані в журналі Applied and Environmental Microbiology. Дослідження включало чотири різні продукти: кавун, хліб, хліб з маслом та жувальні цукерки. Для експерименту використовували різні поверхні, такі як нержавіюча сталь, керамічна плитка, дерево та килим, всі вони були заражені Enterobacter aerogenes.

Вчені досліджували кількість бактерій, переданих у різні проміжки часу: 1,5, 30 і 300 секунд. Виявилося, що більш тривалий контакт з поверхнею призводить до більшої передачі бактерій, але деяка їх частина переноситься вже за одну секунду, що повністю спростовує правило п’яти секунд.

Ймовірність захворювання

За словами мікробіолога Чарльза Герба з Університету Аризони, чи захворієте ви після вживання їжі, що впала на підлогу, залежить від кількох чинників. Серед них:

  • Ступінь забруднення;
  • Тип присутніх бактерій;

Отже, якщо ви випадково впустили печиво або іншу їжу, варто добре замислитися, чи варто його вживати.

 

Aleksandr V.

Recent Posts

Археологи виявили стародавній секрет жінок Нубії: як вони носили важке без рук

Це відкриття є найдавнішим відомим доказом використання головних ременів для перенесення вантажів.

41 хвилина ago

Портал у надра Марса: NASA виявила печеру, де може бути життя

Фотографія була зроблена високоточною камерою HiRISE (High Resolution Imaging Science Experiment), встановленою на борту апарата…

2 години ago

У Канаді виявили унікальні сліди віком 100 мільйонів років: вчені заявили про новий вид динозаврів

Дана знахідка може допомогти в перегляді еволюції динозаврів та у вивченні їхнього середовища існування в…

11 години ago

Вулиці українських міст патрулюватимуть дрони: що зміниться для громадян

В Україні запускають новий формат охорони громадського порядку - патрулювання за допомогою дронів.

13 години ago

Знайдено давню морську істоту, яка “пилососила” дно у пошуках їжі

Це відкриття важливе, бо дає можливість переосмислити те, як виникли перші представники царства тварин (Metazoa).

17 години ago

Орнітологічне диво в Антарктиді: до українських науковців завітала несподівана гостя з пустелі

Науковці української антарктичної станції стали свідками рідкісного явища — до них прилетіла єгипетська чапля, птах,…

21 годину ago